Klassisk broderi i nye klæder

Et kursusforløb indenfor håndbroderi. Klassiske teknikker og sting tages op og bearbejdes til nye design og udtryk. Det traditionelle broderi ikke er kun tidligere tiders pynt og dekoration, men det har også et stærkt udtryk. Formålet med forløbet er at vise, at der kan arbejdes inden for idéudvikling og design med broderiteknikkernes mangfoldighed.


Uldbroderi - loddent og lækkert
Dette modul tager udgangspunkt i Almuesyningens smukke og vilde broderiverden. De danske bønder udsmykkede deres klæder og hynder med disse lækre, lodne og frie sting. Det er en broderiteknik med plads til masser af leg og stingtyper der svinger fra de nemme til dem der kræver man kører hjernen godt i stilling. 
Modulet vil byde på alle de elementer, der skal til for at give dig færdighederne til at skabe et færdigt broderi ved brug af klassiske teknikker og materialer, og uldbroderiets uendelige mængde af variationer.
Vi kommer omkring kædesting, kontursting, splitsting, fladsting, heksesting, almueknuder og de rigtig sjove uldbunde. Der broderes på uldstof (vadmel) med uldgarn i 5-6 forskellige farver. Vi kommer også omkring den omfattende, men smukke prikoverføringsteknik, med henblik på overføring af egne motiver til uld samt historisk viden knyttet til broderiet.
De to kursusdage byder også på en række elementer, der kan kombineres på kryds og tværs i prøve- og eksperimentform. 
Vi kommer igennem hele procesrækken ”fra idé til færdigt broderi”, der munder ud i f.eks. forslag til undervisningsforløb, der kan tilpasses både børn og voksne, nybegyndere og øvede.
Uldbroderiets mange teknikker og fri mønsterleg er en hurtig, lodden og lækker størrelse, der giver et fladedækkende og farverigt liv til de varme boligtekstiler eller beklædningsgenstande. 
Instruktør: Eva mm Engelhardt
Sted: Nyborg Husflidsskole, Nyborg
TID OG TILMELDING
Se de beskrivelsen af de enkelte moduler under kategorien Broderi
Tilmelding sker ved de enkelte moduler.

Kultur omsat til broderisting
På modulet kommer du til at arbejde med nyfortolkning af klassiske kunstværker igennem håndbroderi.
Med inspiration fra malerkunsten, hvor man fra gammel tid har dygtiggjort sig ved at kopiere klassiske mesterværker, får du mulighed for at prøve hvordan du, ved hjælp af computerprogrammer, kan omsætte malerier, typisk portræt malerier, til broderidesign.
Du kommer også til arbejde med motivskitser, og hvordan du kan udnytte effekten af de forskellige sting i dine egne motiver samt hvordan du kan overføre motiverne til stof.
Vi kommer til at eksperimentere med broderier, der kombinerer mange forskellige sting og teknikker: Schattérsting, guldbroderi, perlesyning, applikationer, reliefbroderi og stumpwork.
Stumpwork er en særlig type engelsk broderi.
Broderiet er tredimensionelt, reliefeffekten opnås ved at blande forskellige stingtyper, med små broderier og objekter, der applikeres på. Det er med andre ord, kun fantasien, som sætter grænser for hvad, der kan kombineres.
I løbet af de to dage vil der være en kombination af faste og frie broderiopgaver, samt inspiration til anvendelse og montering af broderierne. Vi kommer på den måde igennem hele processen fra idé til det færdige broderi
Instruktør: Dorte Edur Erichsen
Sted: Tekstilværkstedet, Kulturmaskinen, Odense
TID OG TILMELDING
Se de beskrivelsen af de enkelte moduler under kategorien Broderi
Tilmelding sker ved de enkelte moduler.


Broderede huller og hemmeligheder
Modulet tager udgangspunkt i tre forskellige typer hulbroderi og deres fantastiske verden. Vi skal eksperimentere med de stilrene Engelske huller, de snørklede Venetianske huller og Udklipshedeboens sammensatte mønstre. De gamle teknikker skal omdannes til spionhuller, ind mod beklædningsgenstandes flotte foerstoffer eller lækre tilføjelser til vores boligtekstiler.
I løbet af to dage vil du blive introduceret til en række elementer, der kan kombineres på kryds og tværs.Vi kommer igennem hele procesrækken ”fra idé til færdigt broderi”, og det kan munde ud i et forslag til et undevisningsforløb  for folk med broderierfaring.
Modulet byder på alle de aspekter, der skal til for at give dig færdighederne til at skabe et færdigt broderi ved kombination af teknikker og materialer samt en fornemmelse af, hvordan hulbroderiet kan indgå i et større sammenhæng.
Forløbet starter med en introduktion til de tre hulvariationer og deres relevante redskaber, materialer og stingteknikker. I løbet af weekenden skal der afprøves og eksperimenteres med sammensætning af teknikker og materialer. Vi arbejder med både traditionelle og moderne materialer, design af eget motiv, overføring af motiv og presning af færdigt arbejde.
Samtidig med, at du får en introduktion til, hvordan du kan bruge det seje håndværk, bliver du også givet en mulighed for at se anderledes på de tekstiler vi omgiver os med. Kurset lægger op til at vække en nysgerrighed omkring, hvordan broderiet kan bruges på vores nuværende tekstiler. Både for at give dem udsmykning, men også for at give dem nyt liv. Et uheldigt hul i en kjole, kan hurtigt omdannes til hulbroderi – godt for både miljø, økonomi og kreativitet!
Instruktør: Eva mm Engelhardt
Sted: Hørvævsmuseet, Krengerup, Fyn
TID OG TILMELDING
Se de beskrivelsen af de enkelte moduler under kategorien Broderi
Tilmelding sker ved de enkelte moduler.


Naturen indfanget i 3-D broderi

På modulet kommer du til at eksperimenterer med forskellige former for håndbroderi.
Inspirationen til broderierne hentes i naturen og i materialerne, så materialernes egenskaber er medbestemmende for udtrykket i det færdige broderi.
I løbet af kurset vil du få rig mulighed for at afprøve effekten af de forskellige typer af fibre og naturmaterialer.
Vi kommer til at lege med broderier, der kombinerer mange forskellige sting og teknikker: 3D-sting, frie sting, stumpwork teknikker, hævet broderi og applikation. Stingene vælges så de understreger naturens former.
I løbet af de to dage vil der være en kombination af faste og frie broderiopgaver. Du vil også komme til at stifte bekendtskab med grundlæggende bogbindingsteknikker, som kan bruges når broderierne skal monteres. Vi kommer på den måde igennem hele processen fra idé til det færdige broderi.
Instruktør: Dorte Edur Erichsen
Sted: Tekstilværkstedet, Kulturmaskinen, Odense 
TID OG TILMELDING
Se de beskrivelsen af de enkelte moduler under kategorien Broderi
Tilmelding sker ved de enkelte moduler.


Broderiet fortæller

Med udgangspunkt i de historiske tapeter, skal vi lære fremgangsmåden til broderede illustrationer. Et simpelt motiv og lidt tekst kan sprede budskaber, stemninger eller holdninger, men det kan også fortælle historier der trækker tråde langt tilbage i tiden.
Modulet byder på et lille oplæg om de store tapeter der er blevet fremstillet, så som Bayeux og Ladby tapetet. Ud fra disse skal vi korte en egen fortællingen ned til et simpelt motiv med et nutidigt og personligt udtryk. Forløbet giver kendskab til processen fra start ide til et færdigt uldbroderi og kan efterfølgende bruges til undervisning i forskellige sværhedsgrader, alt efter behov.
I den praktiske del tegner vi selve motivet. Ud fra dette omdanner vi motivet til et broderimønster med de relevante broderiteknikker. Motiverne overføres til hørstof og broderes med uldgarn i en eksperimenterende prøve-proces, hvor der testes hvilke sting og farvekombinationer der passer bedst til motivet.
Samtidig med, at du får en introduktion til, hvordan du kan bruge dette håndværk, bliver du også givet en mulighed for at udtrykke dig selv og dine egne indre universer. De endelige produkter kan sættes i ramme, broderes direkte på tøj eller applikeres som patches og derved ”læses” af alle man møder på sin vej.
Instruktør: Eva mm Engelhardt
Sted: Kulturhus Fjorden, Kerteminde
TID OG TILMELDING
Se de beskrivelsen af de enkelte moduler under kategorien Broderi
Tilmelding sker ved de enkelte moduler.

PRAKTISKE INFORMATIONER

TID OG TILMELDING
Se de enkelte moduler under kategorien Grafik og print
Tilmelding sker ved de enkelte moduler.

Undervisningen ligger altid i en weekend, hvor der undervises:
Lørdag kl.  10-18
Søndag kl.   9-16  

I de 15 timer er indregnet pauser, som aftales med underviseren på hvert modul.

MAD: 
Du skal selv sørge for forplejning i løbet af kurset. Medbringer du mad er der mulighed for at opbevare det i køleskab i det lille tekøkken, der er i lokalet. Eller du kan gå ud i byen og købe frokost. Fora står for kaffe, te og lidt frugt i løbet af dagen. 

OVERNATNING: 
Du står selv for overnatning i forbindelse med de moduler, du deltager i. Du vil få tilsendt en liste over overnatningsmuligheder efter tilmelding. Denne liste kan også altid findes på Fagkursus hjemmeside.