Aftenskolelærer i syning

Uddannelsesforløbet Aftenskolelærer i Syning sætter dig i stand til at undervise i syning af hverdagsbeklædning til kvinder. Forløbet er bygget op omkring en høj faglighed inden for syteknikker, mønsterkonstruktion, tilretning, materialer og stil.


I tillæg til det syfaglige, vil der være et formidlingsaspekt i de fleste moduler, således at du får berøring med at undervise og udarbejde undervisningsmateriale. Når du er færdig med alle 8 moduler er du klædt godt på til at undervise i syning på aftenskole niveau.

Uddannelsen er for dig, der…

 • Gerne vil undervise i syning i aftenskolen.
 • Allerede underviser i syning, men gerne vil have endnu mere viden om for eksempel materialer, symaskiner, stil og det at undervise i syning.
 • Drømmer om at starte et syhold i eget regi. Måske er du allerede selvstændig og vil gerne tilføje sykurser til det, du laver. Måske vil du gerne undervise i syning ved siden af dit almindelige arbejde.
 • Har et arbejde, hvor det vil tilføje værdi, at du kan undervise i syning. Måske arbejder du med unge eller ældre, der vil have glæde af at være kreative som en del af deres dagligdag. Hvis du for eksempel arbejder på et bosted, et plejehjem eller kommer hjem til udsatte grupper, vil det i mange tilfælde kunne berige disse mennesker, at du kan lære dem at være kreative og sy tøj til sig selv og ting til deres bolig.
 • Gerne vil være bedre til at hjælpe andre med forskellige udfordringer i forbindelse med syning af tøj.

Uddannelsesforløbet tager dig hele vejen rundt om syteknikker, mønsterkonstruktion, arbejde med købemønstre, uddybende kendskab til metervarer, uddybende kendskab til forskellige symaskiner og viden om tilretning, stil og kropstyper.

Uddannelsesforløbet kræver ikke forudgående erfaring med at undervise. Det forventes at du har en smule erfaring med at sy tøj, for eksempel til dig selv, dine børn eller andre, men en forudgående uddannelse inden for syning er ikke nødvendig.

Du kan enten tage hele uddannelsesforløbet og blive certificeret aftenskolelærer i syning. Det anbefales, hvis du kun har erfaring med at sy til dig selv, og ikke tidligere har taget en uddannelse inden for syning. Alternativt kan du vælge enkelte moduler, hvis du allerede fungerer som sylærer, men gerne vil opdateres på fx metervarer, avancerede syteknikker eller et andet af modulerne.

Læs beskrivelserne af de enkelte moduler herunder, før du beslutter dig for om du vil tage hele uddannelsesforløbet eller blot nogle enkelte moduler.

Det eneste modul, der ikke kan tages særskilt, er det sidste certificerende modul, da det bygger på de foregående moduler.

Uddannelsen består af…  

Uddannelsesforløbet består af 8 moduler á hver 20 timer. Hvert modul har et hovedfokus, og der arbejdes både teoretisk og praktisk på alle moduler. Du lærer en masse konkrete teknikker inden for syning og mønsterkonstruktion, og du får en større baggrundsviden inden for de forskellige områder, uddannelsesforløbet berører. Du lærer at sy, tilrette og konstruere. Men du lærer også at håndtere forskellige symaskiner, metervarer og arbejde med stil og kropstyper.

Et af målene med uddannelsesforløbet er, at du kan vejlede dine kommende kursister i at sy det tøj, de bliver mest glade for at have i deres garderobe. Du skal altså ikke bare undervise i syning. Du skal også rådgive og vejlede dine kursister til at træffe de rigtige valg, så de får valgt mønstre, der klæder dem og får syet tøjet i metervarer, der passer til deres stil og deres liv. Din fornemmeste opgave som aftenskolelærer i syning bliver at se skønheden i de kvinder, der går på dit syhold, og hjælpe dem til at få det bedste frem i sig selv ved at sy det tøj, der klæder dem bedst. Det bliver du klædt på til at kunne i dette undervisningsforløb.

Uddannelsesforløbet er bygget op, så du kommer igennem de forskellige moduler i en logisk rækkefølge. Modulerne kædes sammen af opgaver, der igangsættes på selve modulerne og færdiggøres i form af hjemmeopgaver. Du skal altså afsætte tid til hjemmeopgaver, hvis du vil certificeres aftenskolelærer i syning og få mest muligt ud af uddannelsen.

Ligesom det tager tid, mange forsøg og fejl at lære et håndværk som syning, gør det samme sig gældende for kunsten at undervise. Du skal derfor ikke forvente, at du efter uddannelsen vil være en fejlfri underviser fra første dag. Men uddannelsen vil give dig værktøjer, der sætter dig i stand til at planlægge og reflektere over din egen undervisning. Det er altså en læreproces, som starter på uddannelsesforløbet og som fortsætter, når du selv kommer ud og undervise i praksis.


Modul 1: Syteknik
På modul 1 arbejder vi med grundlæggende syteknikker.

Du starter opbygningen af din egen mappe med syprøver og syvejledninger på de vigtigste syteknikker. Det er syteknikker, du skal kunne undervise i, fordi syning er umuligt uden at kunne mestre disse teknikker. Det er blandt andet en helt almindelig stikning med hæftning, syning af forskellige hjørner, kurvede sømme, lynlås og lignende.

Du bruger sikkert allerede flere af de syteknikker, der arbejdes med på modulet, men det gør det på ingen måde overflødigt. Du vil nemlig få input til hvordan du selv kan undervise i de grundlæggende syteknikker og bruge syprøverne i din egen fremtidige undervisning. Det er afgørende for dine kursister, at de lærer disse teknikker tidligt, for at de kan få mest mulig succes med deres syning og derfor er det vigtigt, at du ikke blot kan, men mestrer disse teknikker.

På modul 1 påbegynder du arbejdet med at lave dine egne undervisningsmaterialer. Du får teoretisk viden om forskellige former for undervisningsmaterialer, og du får selv mulighed for at prøve kræfter med forskellige materialer, når du i løbet af weekenden skal sy syprøver.

Udover syteknikkerne får du en grundig introduktion til hele uddannelsen, og bliver introduceret til den teoretiske baggrund for uddannelsesforløbet.

Medbring: Detaljeret liste fremsendes inden kursusstart.
Materialeudgifter: Følger senere.
Underviser: Signe Eriksen og Josephine Maria Mahler Boelsmand

TID OG TILMELDING

Se de enkelte moduler under kategorien Tekstil
Tilmelding sker ved de enkelte moduler.


Modul 2: Tilretning og købemønstre
På modul 2 arbejder vi med købemønstre og tilretning af tøjets pasform.

Købemønstre kan være meget forskellige, og du lærer at afkode dem og finde de linjer og markeringer, du skal bruge, for at kunne vejlede dine kursister i arbejdet med mønstre. Vi kommer også ind på stofforbrug, og du lærer både at regne ud, hvor meget stof der skal bruges, hvor det er muligt at gå på kompromis med stoffet, og hvor det ikke er.

Du lærer håndgribelige versioner af de mest almindelige tilretninger, som er lette at få gode resultater med, selvom man ikke er rutineret i at tilrette. Du lærer at arbejde med prøvemodeller, og du kommer til at opleve, hvorfor det er vigtigt at tage prøvemodeller og god pasform alvorligt. Du får således en grundlæggende viden om, hvordan man syr tøj, der både er velsiddende og behageligt at have på.

En stor del af tilretning og god pasform i tøjet, hænger sammen med kropstyper, som du får en let introduktion til. I modul 7 lærer du endnu mere om kropstyper, men vi starter altså lige så stille her på modul 2.

Medbring: Detaljeret liste fremsendes inden kursusstart.
Materialeudgifter: Følger senere.
Underviser: Signe Eriksen.

TID OG TILMELDING

Se de enkelte moduler under kategorien Tekstil
Tilmelding sker ved de enkelte moduler.

 

Modul 3: Mønsterkonstruktion.
På modul 3 arbejder vi med grundlæggende mønsterkonstruktion.

Du lærer at konstruere forskellige populære og klædelige snit ud fra et grundmønster. Arbejdet foregår i kvart størrelsesskala, og du får en mappe med dig hjem med de konstruktioner, du har arbejdet med på modulet. Den kan du vende tilbage til i dit arbejde som underviser, og bruge som et opslagsværk.

Du kommer til at arbejde videre med dit tilrettede købemønster fra modul 2, som du nu skal lave en designændring i. På den måde får du brugt nogle af de teknikker, du har lært i arbejdet med konstruktion i kvart størrelse, i et praktisk projekt i fuld størrelse. Når du skal undervise kursister, vil det ofte være købemønstre, der ændres i designet, du kommer til at arbejde med. Derfor bliver du klædt på til netop dette aspekt af mønsterkonstruktionen.

Du kommer ligeledes til at arbejde med forskellen mellem strikket og vævet stof, således at du kender til mønsterkonstruktion i relation til forskellige typer af materiale.

Medbring: Detaljeret liste fremsendes inden kursusstart.
Materialeudgifter: Følger senere.
Underviser: Signe Eriksen

TID OG TILMELDING

Se de enkelte moduler under kategorien Tekstil
Tilmelding sker ved de enkelte moduler.


Modul 4: Metervarer og stofvalg
På modul 4 arbejder vi med metervarer og stofvalg.

Metervarer, stoftyper og stofvalg har stor betydning for udtrykket i det færdige tøj. For at kunne vejlede dine kursister bedst muligt, skal du have et grundlæggende kendskab til metervarer og stoftyper. Det får du på modul 4, hvor du lærer om forskellige materialer, vævninger og strikkemetoder.

Du får en god grundlæggende baggrundsviden om det stof, der er tilgængeligt i stofbutikkerne. Du bliver ikke uddannet til at undervise i nørdet materialelære, men til at vejlede dine kursister i stofvalg ud fra de symønstre og designs, de vil sy.

Modulet berører også bæredygtighed i forhold til tekstiler.

Undervisningen er praktisk baseret, så du får din teoretiske viden serveret i relation til, hvad stoffet egner sig til med henblik på syning af tøj. Du får praktisk erfaring med at arbejde med stoffet på forskellige måder, blandt andet ved at drapere og ved at sy forskellige stykker tøj, der understreger stoffets vigtighed for designet.

Medbring: Detaljeret liste fremsendes inden kursusstart.
Materialeudgifter: Følger senere.
Underviser: Signe Eriksen

TID OG TILMELDING

Se de enkelte moduler under kategorien Tekstil
Tilmelding sker ved de enkelte moduler.


Modul 5: Syteknikker – avanceret
På modul 5 arbejder vi med avancerede syteknikker.

Modulet bygger oven på de syteknikker, du blev undervist i på modul 1, og tilføjer et ekstra lag til din syning. De grundlæggende syteknikker kommer du langt med, men de klarer ikke det hele. Derfor skal du i dette modul arbejde med mere komplicerede teknikker som for eksempel paspolerede lommer, knaphuller og håndsyet lynlås. Du bliver præsenteret for syteknikker fra skrædderiet og lærer de små tricks, der løfter det færdige udtryk af tøjet en tak opad.

På modulet skal du sy et par bukser i staut. Det betyder, at en stor del af de avancerede syteknikker vil blive inkorporeret i et par bukser med paspoleret lomme, læg, gylplukning med mere.

Medbring: Detaljeret liste fremsendes inden kursusstart.
Materialeudgifter: Følger senere.
Underviser: Sabine Petri

TID OG TILMELDING

Se de enkelte moduler under kategorien Tekstil
Tilmelding sker ved de enkelte moduler.


Modul 6: Symaskiner/Overlockere
På modul 6 arbejder vi med kendskab til forskellige symaskiner, overlockere og dæksømsmaskiner.

En af de ting, mange kursister forventer af en sylærer, er at man kan hjælpe dem med deres symaskine. Derfor bruger vi i dette forløb et helt modul på at introducere dig grundigt til hvordan en symaskine og en overlocker er bygget op, hvordan de virker, og hvordan du kan vejlede og hjælpe kursister, uanset hvilken maskine de syr på.

Du kommer til at prøve kræfter med symaskiner fra forskellige producenter, lærer hvordan du finder og retter fejlen, når en maskine ikke syr korrekt, og får en grundlæggende viden om symaskinenåle og sytråd. Du kommer også til at stifte bekendtskab med de forskellige trykfødder, der følger med til maskinerne.

Dette modul giver dig en tryghed omkring arbejdet med forskellige symaskiner og overlockere, som du vil få megen glæde af, når du senere skal undervise kursister på forskellige niveauer.

Du skal ikke nødvendigvis undervise i de ting, du lærer på dette modul. Men du skal selv kende til den viden, du får her, for at kunne hjælpe dine kursister med at sy smukke sømme på lige præcis deres maskiner.

Medbring: Detaljeret liste fremsendes inden kursusstart.
Materialeudgifter: Følger senere.
Underviser: Anette Bonavent

TID OG TILMELDING

Se de enkelte moduler under kategorien Tekstil
Tilmelding sker ved de enkelte moduler.


Modul 7:  Stil, design og kropstype
På modul 7 arbejder vi med kropstyper, design og stil.

Hvor vi i modul 2 fokuserede på kropstyper i forhold til tøjets pasform ser vi her på, hvilke snit der klæder de forskellige kropstyper. Det handler primært om design og stil, og om hvordan du får det bedste frem i dine kursister, ved at vejlede dem til at træffe gode valg omkring snit og design.

Du lærer, hvordan man fremhæver de gode ting ved kroppen og nedtoner de ting, man ikke er så glad for. Vi arbejder både med mønsterkonstruktion i form af snit, der kan forbedre klædeligheden af et design, men også med stofvalg, prints og farver, der har indflydelse på designet og stilen.

Desuden arbejder vi med at finde frem til din stilkerne. Stilkernen hjælper dig til at forstå, ikke blot hvad du føler dig tilpas i og hvad der klæder dig, men også hvorfor.

Medbring: Detaljeret liste fremsendes inden kursusstart.
Materialeudgifter: Følger senere.
Underviser: Sabine Petri

TID OG TILMELDING
Se de enkelte moduler under kategorien Tekstil
Tilmelding sker ved de enkelte moduler.


Modul 8: Undervisning
På modul 8 arbejder vi med at undervise i syning.

På det sidste modul kobler vi teori med praktisk, så du ved hvad du skal gøre, når du står i undervisningslokalet med dit (måske første) syhold.

Du får en mere dybdegående teoretisk tilgang til det at undervise i syning, og får koblet de ting, du har arbejdet med i de foregående 7 moduler, sammen.

Modul 8 er også certificerings modulet, hvor vi afrunder forløbet og du får udleveret dit certificeringsbevis ved modulets afslutning.

Medbring: Detaljeret liste fremsendes inden kursusstart.
Materialeudgifter: Ingen.
Underviser: Signe Eriksen og Josephine Maria Mahler Boelsmand.

TID OG TILMELDING

Se de enkelte moduler under kategorien Tekstil
Tilmelding sker ved de enkelte moduler.

 

Når du er færdig med uddannelsesforløbet kan du:

 • Undervise i syning i aftenskolen.
 • Udvikle dit eget undervisningsmateriale inden for syning og mønsterkonstruktion.
 • Inddrage syning i dit arbejde, hvis du fx arbejder på et bosted, en , efterskole eller lignende, hvor der er syværksted og mulighed for at lave undervisningsforløb med syning.
 • Starte syhold i eget regi.
 • Gå endnu mere i dybden med de emner, du allerede underviser i.
 • Tilføje nye emner til din eksisterende undervisning.
 • Hjælpe andre, der gerne vil være bedre til at sy tøj.
 • Sy tøj til dig selv og andre.

Uddannelsen er IKKE...

Vi kan ikke garantere, at du får et job inden for undervisning i syning, når du har taget uddannelsesforløbet. Det er i høj grad op til dig selv at overbevise din arbejdsgiver eller en kommende arbejdsgiver om, at dine nye kompetencer sætter dig i stand til at undervise i syning, og vise din leder hvorfor det er relevant, at du underviser i syning.

Du vil ikke med dette forløb være uddannet til at undervise på designskoler eller andre højere læreanstalter.

Sådan foregår det
Uddannelsesforløbet er opdelt i 8 moduler (weekendkurser) á 20 timer. Modulerne gennemføres så vidt muligt i kronologisk rækkefølge, da størstedelen af modulerne er en fortsættelse af det foregående. Forud for de fleste moduler skal du være forberedt på hjemmearbejde, hvis du vil opnå fuldt udbytte af undervisningen. Hjemmeopgaverne skal løses og godkendes, hvis du vil certificeres aftenskolelærer i syning.

Hele uddannelsesforløbet strækker sig over 1½ år med et nyt modul cirka hver anden måned. Der startes et nyt modul 1 op en gang om året, så vidt muligt i februar.
Vælger du at tage hele uddannelsesforløbet kan du eksempelvis starte på første hold i februar og forvente at være færdig i maj efterfølgende år, såfremt du har deltaget i alle 8 moduler. Er du forhindret i at deltage i nogle af modulerne, kan du vente til det pågældende modul udbydes igen, og fortsætte dit forløb derfra. Der vil så gå mere end 1½ år, før du kan afslutte dit uddannelsesforløb. 

Ønsker du ikke at følge hele uddannelsesforløbet, men er blot interesseret i enkelte af modulerne, kan du tilmelde dig de moduler, såfremt der er plads. Du kan dog ikke blive certificeret aftenskolelærer i syning, hvis du ikke har deltaget i hele forløbet.

Afhængig af din baggrund og dine kompetencer inden for syning og undervisning kan der undtagelsesvis gives merit for ét til to moduler og stadig opnås certificering. Det vil dog kræve, at du på anden vis har tilegnet dig tilsvarende kompetencer og kan medbringe bevis herpå. Om dine kompetencer anses som meritgivende vurderes af underviserne på uddannelsen. Selvom merit er en mulighed, er det dog vores klare anbefaling, at du tager hele uddannelsen, hvis du ønsker at blive certificeret aftenskolelærer i syning.   

Uddannelsesforløbet slutter af med et certificeringsmodul. Hvis du har gennemført alle moduler og løst alle opgaver, kan du deltage i certificerings modulet, og blive certificeret aftenskolelærer i syning.

Du kan tilmelde dig et modul ad gangen eller flere moduler på samme tid. Betaling sker inden det pågældende modul starter. Tilmelding og betaling foregår på det enkelt modul, så de planlagte moduler under Tekstil

Uddannelsesforløbet er planlagt og udbudt i et samarbejde med Signe Eriksen fra Skaberlyst og Fora Fagkursus
Læs også om hele uddannelsen her: www.skaberlyst.dk/aftenskolelaererisyning

Praktisk info: 

TID OG TILMELDING
Se de enkelte moduler under kategorien Tekstil
Tilmelding sker ved de enkelte moduler.

Undervisningen ligger altid i en weekend, hvor der undervises:
Fredag kl.  18-21
Lørdag kl.  8.30-18
Søndag kl. 8.30-16.  

I de 20 timer er indregnet pauser, som aftales med underviseren på hvert modul.

STED:
Undervisningen foregår på Kulturmaskinen i Odense på alle moduler.
Adressen er: Farvergården 7, 5000 Odense C.

MAD:
Du skal selv sørge for forplejning i løbet af kurset. Medbringer du mad er der mulighed for at opbevare det i køleskab i det lille tekøkken, der er i lokalet. Eller du kan gå ud i byen og købe frokost. Fora står for kaffe, te og lidt frugt i løbet af dagen.

OVERNATNING:
Du står selv for overnatning i forbindelse med de moduler, du deltager i. Du vil få tilsendt en liste over overnatningsmuligheder i Odense efter tilmelding. Denne liste kan også altid findes på Fagkursus hjemmeside.